HISTORIEN OM FREMTIDSKVINDEN, OPTIMISTEN OG IVÆRKSÆTTEREN
Louise Opprud Jakobsen er sådan en, der er lidt svær at putte i en kasse. For hun laver mange ting, har mange interesser og mange samarbejdspartnere. Hun er kendt for at have fingeren på pulsen, hvad angår fremtiden, og hvad den kommer til at indeholde for os alle sammen. Specielt indenfor det teknologiske felt. Det holder hun en masse foredrag om rundt omkring i Danmark. Derudover er Louise tilknyttet DareDisrupt, hvor hun og jeg sammen har skabt engagerende læringsforløb i eksponentiel forretningsudvikling på akademierne. Louise er også forfatter til bogen ”21th Century Mindset”. Og så er Louise samtidig sprunget ud i et vaskeægte iværksætter-eventyr sammen med fire andre, hvor de brygger en helt formidabel gin.
Jeg husker tydeligt første gang, jeg mødte Louise Opprud Jakobsen for seks år siden. I vores første snak kom vi allerede vidt omkring. Vi skulle lige spore os ind på hinanden, men da vi først ”fik fat”, var det som om, der blev slået en boble op omkring os og i den kunne vi diskutere og snakke om alt. Louise og jeg har mange interessefællesskaber og kan f.eks. bruge en hel aften på at tale om kvantefysik og kvantecomputere. Når vi er sammen, er vi 100% nærværende og tiden flyver afsted. For mig har det været sjældent at møde en kvinde, der er lige så optaget af alt det nye som mig. Snakkene med Louise giver mig stor inspiration. Vi har en fælles grundlæggende antagelse om at, ”alt er muligt”. Sammen tager vi hinanden til et højere sted. Louise er en person, som giver mig modet til at være mig! Sådan en wing-woman burde alle have!
Jeg fanger Louise til en snak om, hvad hun ser af spændende trends og tendenser og samtidig er jeg nysgerrig på, hvordan Louise får sin hverdag med de mange bolde i luften til at hænge sammen. Vi mødes på Vesterbro en ”Run & Talk”, hvor Louise bor med sin store afrikanske løvehund,”Vinter”.
Jeg vil ikke være slave af andre menneskers forventninger
“Louise, du er en af dem jeg kender, der er bedst til at holde sig opdateret og ved en masse om mange ting – hvordan tilegner du dig viden?” Louise retter sig op i stolen og læner sig lidt frem mod mig, som om hun skal fortælle mig en hemmelighed, så siger hun: ”Faktisk har jeg taget et par skridt FØR det. Jeg har nemlig indrettet en hverdag, hvor der er tid det. Helt konkret har jeg besluttet mig for kun at svare på emails et par gange om ugen. Jeg har simpelthen lavet en autoreply, så folk, der kontakter mig ved, hvornår de kan forvente svar. Det er en redning. Og jeg har ikke fået en eneste negativ kommentar. Jeg har derudover en P.A., der står for alt det, som jeg synes er kedeligt og besværligt – som kalenderbooking og kontrakter og sådan noget”. Louise smiler og jeg fornemmer, at hun er godt tilfreds med den måde, hun har fået indrettet sig på. Det forstår jeg faktisk også godt. Hun fortsætter ”Du kan se det som et lille miniopgør. Jeg vil ikke være slave af andre menneskers forventninger”.
”Jeg tror grundlæggende på, at man kan, hvad man vil. Der er bare mange, der ikke tager den mulighed. Jeg er insisterende nysgerrig på at lære nyt. Og for at svare på dit spørgsmål om, hvordan jeg holder mig opdateret, så lytter jeg hver morgen 30-45 minutter til noget, der inspirerer mig. Det kan være Wayne Dyer, Spiritual advices, eller noget Eckart Tolle – det er alt sammen måder at være i livet på, som jeg bliver meget inspireret af. Efter min morgentur med gode ord i ørerne, så planlægger jeg dagen over en god kop kaffe. Herefter kan jeg godt lide at få arbejdet igennem og sat ’hak’ ved nogle af de opgaver, der er på min to do. Det giver sådan en god energi.”
Louise tænker sig lidt om og udbryder så: ”ORV, for resten – der er også noget andet, som gør, at jeg lærer nye ting! Jeg insisterer på at møde mennesker, som ikke ligner mig selv. Mennesker, der gør tingene på en anden måde end mig – det har jeg virkelig lært meget af gennem årene. Det er smadder spændende, og det udvider min horisont!”
Arbejdslivet under forandring
Louise er en vaskeægte ’tech-nørd’ og står 100% ved det. Hun er vild med ’alt det nye’ og med sin nysgerrige tilgang til det hele, suger hun til sig af viden og formidler det til os andre på en humoristisk og spiselig måde. Hun er ofte i San Francisco i Silicon Valley og ved rigtig meget om de nyeste tiltag indenfor AI, machine learning og robotternes udvikling. Under hendes research til bogen ”21th Century Skills”, som udkom først på året, blev Louise optaget af, hvad de teknologiske landvindinger gør ved vores arbejdsliv.
Vi er landet på emnet i vores samtale, og jeg er nysgerrig på at høre om hendes vinkler på vores fremtidige arbejdsliv. Jeg spørger ”Hvad tror du bliver det vigtigste i menneskers arbejdsliv fremadrettet?” Louise slår hænderne sammen og udbryder ”Jamen Susanne – det er SÅ spændende altså! I mange år har vi fået at vide, at vi skal være forandringsparate– men jeg tror på, at vi fremadrettet skal være forandringsdrevne. Vi skal simpelthen omfavne forandringerne og tage dem med ind i vores måde at nytænke tingene på. Vi skal jo alle arbejde for at tjene penge og opretholde vores liv, men MÅDEN vi kommer til at arbejde på ændrer sig i fuld hast. De nye redskaber giver nye måder at skabe ting på. Alt det kedelige arbejde – pseudoarbejdet om du vil – det kommer maskinerne til at tage sig af gennem kunstig intelligens.
Louise er helt fremme på den gamle caféstol og taler højt og engageret med sin lettere jyske accent: ”Det er simpelthen så spændende. For mennesket kommer til i højere grad at arbejde med alt det der beror på skaberkraft, attitude, energi, optimisme og fantasi. Kvaliteter som nysgerrighed og optimisme bliver en stor værdifaktor i de kommende år – og det kan vi jo ligesom ikke lære maskinerne – det skal der mennesker til!”
Jeg mærker tydeligt Louises entusiasme og får lyst til at spørge hende: ”Er der noget ved de nye teknologier, som gør dig bange?” ”Måske ikke direkte bange – men der er selvfølgelig noget, vi skal være opmærksomme på, for der er noget af det som sker, som er ret radikalt. Man arbejder med Brain Computer Interface. Lige nu ligner det lort. Det er en slags hætte med en masse tråde på, men den kan måle sindssyg mange ting, der sker i vores hjerne. Den kan måle vores koncentrationsniveau og kan fange, hvad vi drømmer. Den kan samle på vores minder. Og de er ved at udvikle en ”brain chips”, som vi kan installere, og så kan vi connecte vores hjerne til internettet. Så google på sigt kan se, hvad vi tænker. Men det stiller jo store krav til, hvad vi vil dele med andre. Til selve etikken omkring hvordan det skal deles. Men samtidig giver det også en helt ny mulighed for måden, vi connecter med hinanden på. Det er lidt vildt at tænke på. Men beamer vi os frem til 2050, så tror jeg at man der vil sidde og grine af 2019 og sige ”jamen den gang var internettet jo slet ikke i gang endnu”. Der er virkelig fart på udviklingen indenfor det her område”.
De netværk, du har, udgør kvaliteten af dit liv
Louise Opprud Jakobsen er et af de mest positive og glade mennesker jeg kender. Inden vi skilles, er jeg optaget af at høre, om der er noget særligt, hun gør for at holde sig optimistisk og glad. Hun griner og svarer så: ”Sådan er jeg jo bare. Men jeg har også altid insisteret på at være optimist. Jeg synes alt andet er spild af liv. Hverdagsproblemer er jeg meget lidt optaget af. Faktisk vil jeg indrømme, at jeg kan blive helt træt af, hvis nogen er optaget af noget, som ikke kan lade sig gøre. Der MÅ være noget, man kan gøre for at forandre den tilstand?! Pessimister har oftere ret. Men optimister kommer længere, fordi de prøver flere gange. Når jeg tænker over det, så er det nok min beslutsomhed, som gør, at jeg kan bevare min optimisme”.
Da jeg går lidt til Louise, indrømmer hun dog at et sted, hvor hun gerne vil være lidt mindre optimistisk er på tiden. Her har hun gennem årene lært at være lidt mere realist for at nå alt det, hun gerne vil.
Slutteligt falder talen på netværk og Louises netværks betydning for hende. Her er hun helt klar i spyttet: ”Your network is your net worth! – Jeg tror virkelig på, at det er afgørende for din livskvalitet, at du omgiver dig med mennesker, der kan være gode ”drivere” i dit liv. Nogen siger, at man er gennemsnittet af de fem mennesker, man omgiver sig mest med. Jeg er selv med i mange forskellige netværk, og det giver mig megen tryghed og inspiration. Nye ideer. Og så giver det mig handlekraft. Og når alt kommer til alt, så kan man intet alene – det er sammen vi kan skabe små mirakler og ændre verden til det positive!”
Louise er med i CURIE Executive på femte år.