Eventyret starter med at sidde på kanten og kigge ud
Eventyret starter med at sidde på kanten og kigge ud

Overvejer du at starte din egen virksomhed, så læs med her

I dette blogindlæg kigger vi på, hvad du skal have med i dine overvejelser, inden du starter din egen virksomhed. Jeg vil forsøge at give dig en fornemmelse for, om du har det, der skal til for at tage springet allerede nu.

Det hele starter på kanten af eventyret

For langt de fleste iværksættere starter eventyret med at stå på kanten af eventyret og kigge ud. Du har sikkert drømt om det længe. Men du aner ikke, hvad du skal gøre, for alt er nyt, og du har aldrig prøvet noget lignende før. I din mave bobler et ønske om at skabe din egen forretning, om at lave det du oprigtigt brænder for og om at sætte dig i førersædet på dit eget liv. Hvis du er som de fleste, så har du stået der længe og kigget ud over kanten. Du mærker på én og samme gang følelsen af frihed og glæde og følelsen af angst og panik. Så hvad skal afgøre, om du har modet til at hoppe ud i det? Og slippe den sikkerhed, som du kender så godt?

Her er seks vigtige områder, som du bør overveje, inden du starter din egen virksomhed:

1. Du har lyst til at prøve livet som iværksætter af
2. Du ved, hvad du brænder for at lave
3. Du har undersøgt, om der er et markedspotentiale
4. Du tror på, at din nye forretning skaber reel værdi på markedet
5. Du har opbygget et økonomisk sikkerhedsniveau fra starten, som matcher dig
6. Du har fundet et netværk, som følger dig på din vej

#1: Du har lyst til at prøve livet som iværksætter, men det føles stadig usikkert

Når du skal prøve noget nyt, så er det altid forbundet med usikkerhed. Sådan er livet i alle afskygninger. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, hvis du mærker en usikkerhed i at springe ud i livet som selvstændig, iværksætter, virksomhedsejer eller hvad du har lyst til at kalde dit fremtidige selv. Når du står overfor noget nyt, som du er bange for, så er det en god ide først at indse, at du er bange for det, fordi du aldrig har prøvet det før. Dvs. at som med så mange andre aspekter af livet, så vil det blive noget, som du efterhånden får erfaring med. Stol på at du kan tage et skridt ud i det usikre og at du finder din vej, når du påbegynder din rejse.

#2: Du ved allerede, hvad du brænder for at lave

Før du kaster dig ud i livet som iværksætter, er det vigtigt, at du har gjort dig tanker om, hvad du gerne vil skabe og sælge. Det vil give dig et sted at starte dit liv som iværksætter og oftest gøre det muligt at opnå en indtægt relativt hurtigt. Hvis du ikke ved, hvad du vil lave som iværksætter, men stadig godt kunne tænke dig at starte, så er det dét, du skal fokusere på nu. Hvad har du tidligere erfaring med? Hvilke af dine kompetencer, kan du pakke ind og bringe i spil på markedet? Hvilken forskel brænder du for at skabe, og hvad kan din rolle være deri?

#3: Du føler dig rimelig sikker på, at der er et marked for det, du gerne vil sælge

Inden du kaster dig helt ud i livet som iværksætter, så undersøg markedspotentialet for det, du gerne vil bringe til markedet. Undersøg din målgruppe og find ud af, hvilke af deres behov, du gerne vil afdække. Find ud af, hvem der er dine fremtidige konkurrenter og lad dig inspirere af, hvad de gør. Tænk over, hvordan du gerne vil positionere dig på markedet, så du er et skridt foran og kan være synlig allerede fra starten af. Kig på din forretning ud fra et økonomisk synspunkt: Hvad skal din ydelse koste? Hvor mange kan du sælge pr måned? Hvilke udgifter vil du få hen ad vejen (både opstart og løbende)? Hvilke kanaler vil du gerne sælge gennem? Hvis disse spørgsmål er svære for dig at svare på lige nu, så find en sparringspartner. Måske én som har prøvet det før eller andre som bakser med samme spørgsmål og er lige så motiverede for at finde svarene derpå som du er.

#4: Ingen gider at bruge tid på noget, som ikke gør en forskel

De fleste går med tiden kold i at skabe noget, som ikke rent faktisk gør en forskel for andre. Derfor er det vigtigt, at du overvejer, om du skaber forretningen for dig selv eller for andre. Hvis den primært ligger indenfor din egen interesse, så forsøg at flytte fokus over på, hvilken forskel du kan gøre for andre. Mange kvinder, som har været med i CURIE-netværkene i tidens løb, har startet super seje forretninger, som skaber reel værdi på markedet. F.eks. Johanne Staugaard Johansen fra MAPLE (forretningsudvikling med mennesket i centrum), Anne Dvinge fra Low-Fi (AirBnb for musik), Marie Astrup Sørensen fra OP & NED (urbane legemiljøer som matcher nutidens børn), Hanne Brinch fra FoundAid (de uddelende fondes go-to-platform, som gør det nemmere at skabe reelt impact) og Maria Mejnertsen fra Art Not Alone (som organiserer kulturoplevelser til private og virksomheder). Det gør, at de kan gå de ekstra mil, det kræver for at etablere en virksomhed.

#5: Opbyg en økonomisk sikkerhed, som du kan leve med

Det er ikke nogen god ide at kaste sig ud i livet som selvstændig uden at have nogenlunde styr på sin økonomiske situation. For langt de flestes vedkommende går der ret lang tid, før virksomheden er bæredygtig, og du kan være sikker på, at du hver måned kan give dig selv løn. Derfor er det for de fleste nødvendigt at lave en økonomisk sikkerhedsplan. Det kan f.eks. være at have en ’runway’ på 6-8 måneder. Dvs. du allerede inden, du starter din egen forretning, kan betale dine private udgifter til f.eks. husleje, mad og hvad du ellers er vant til at bruge penge på de første 6-8 måneder som iværksætter.

#6: Find et netværk, som kan følge dig på din vej

Langt de fleste iværksættere oplever, at det er svært at stå med alle beslutningerne selv. Der giver anledning til mange overspringshandlinger og følelsesdominerede valg. Derfor er det en rigtig god ide at have et netværk rundt omkring sig af ligesindede, som tager sig tid til at følge dig på din vej og kan hjælpe med de forretningsmæssige overvejelser. Du er velkommen i CURIE Explorer, som er et netværk af iværksættere, hvor vi i et fem måneders forløb dykker ned i din forretning og hjælper dig på vej.

Er du klar til at kaste dig ud over kanten nu?

Hvis du har læst med helt indtil nu, så kan det være, at du føler dig klar til at kaste dig ud fra kanten og ud i livet som iværksætter. Når du gør det, så vil du opleve, at du har startet en lang uforudsigelig rutchebanetur med op- og nedture. Du vil med jævne mellemrum opleve følelsen af at være på rette vej, at kunne mestre alt og nærmest på samme dag blive ramt af følelsen af ikke at vide, hvad det næste rigtige skridt er, og føle at du ikke duer til noget særligt. For nu har du startet rejsen på en lang stejl læringskurve. For de fleste betyder det heldigvis at livet samtidigt bliver mere inspirerende og sjovere.

Held og lykke med dit valg.

Kom til intromøde til netværket CURIE Explorer d. 27. november 2019 kl. 14-16 på Klub i Linnesgade 25. Tilmeld dig ved at sende en mail til netværkets facilitator Susanne Odgaard: susanne@curie.dk

Netværket CURIE Explorer er for dig, der har lyst til at skabe det, du brænder for. I netværket arbejder vi med de værktøjer, du skal bruge for at prioritere og træffe forretningsmæssige skarpe beslutninger. Det dækker alt fra at styrke din forretningsplan, dit brand og din digitale understøttelse af din forretning. Læs mere om netværket CURIE Explorer her.

CURIE har tre eksklusive professionelle netværk for forretningskvinder, ildsjæle og iværksættere. Lær de tre netværk bedre at kende her.

CURIE EXECUTIVE

Netværket for dig, som ønsker at nå til tops, skabe forretning og gøre en forskel. I netværket finder du kvinder, som du kan læne dig op ad, lade dig inspirere af og udvikle dig sammen med.

CURIE of TOMORROW

For de nysgerrige kvinder. Leder du efter et netværk, som kan inspirere din hverdag med de nyeste tendenser indenfor teknologi, forretningsudvikling og innovation?

CURIE EXPLORER

Dette år lancerer vi et splinternyt netværk. CURIE Explorer er for dig, som gerne vil starte dit eget firma. Du har brændt for at springe ud som
iværksætter længe men endnu ikke haft modet.

Bliv en del af CURIE-universet og få inspirerende fortællinger fra hverdagen, gode ideer og meget mere. Tilmeld dig her og modtag CURIE INSPIRED, et nyhedsbrev, som giver dig viden, mod og styrke gennem de erfaringer, vi gør os i CURIE.

Vi bruger cookies til at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs mere