”Jeg kommer med det jeg er – og det er godt nok!”
Louise Sparf-Bruun kender jeg tilbage fra 2015, hvor hun af mit netværk blev udpeget som en af de dygtigste og mest ambitiøse kvinder indenfor it og forretningsudvikling i dansk erhvervsliv, og derfor selvfølgelig skulle med i CURIE. Hun var en travl kvinde, så det tog derfor lidt tid at overtale hende, men har siden 2016 været et trofast medlem af CURIE Executive. På bare de sidste par år har det været en stor inspiration for os andre at se, hvordan Louise har rykket sig både mentalt og rent fysisk i sin karriere. Som I vil opdage i denne artikel, er hun er et energibundt at være omkring. Hun smiler meget, og man fornemmer hurtigt på hendes energi, at hun er handlekraftig og løsningsorienteret.
Gennem sin karriere har Louise taget nogle modige valg. Hun har tidligere været ansat som vicekontorchef for arkitektur og strategi i Skatteministeriet for herefter at arbejde sig op i SKAT. Her var hendes sidste stilling underdirektør for digital udvikling. For Louise Sparf har virkelig fingeren på pulsen, når det kommer til den digitale udvikling og den nytænkning, der følger med tiden.
Siden april 2018 har Louise taget springet fra det offentlige tilbage til det private og samtidig et karriereskifte over i en mindre virksomhed. I softwarehuset Nine med omkring 100 ansatte er Louise i dag direktør for strategi og digital ledelse.
Nine er et udviklingshus, som leverer digitale løsninger til offentlige og finansielle kunder. Vi udvikler og laver it-systemer til danskernes hverdag, og som Louise udtrykker det, er det nærmest ”fra vugge til krukke” at Nine har været inde over de digitale selvbetjeningsløsninger, det offentlige tilbyder.
Fra politisk magtspil til nærhed
Jeg møder Louise på restauranten ’Ravage’ i København til en snak om hendes karriere. Vi får et glas hvidvin i solen, og jeg glæder mig til at høre om forskellene fra hendes arbejde hos Skatteforvaltningen til hendes arbejde i den mindre private tech-virksomhed, Nine. Louise møder op i en kjole med smæk på farverne, stort smil og god energi omkring sig. Efter et par sip af hvidvinen går vi direkte til mine spørgsmål:
Hvad er den største forskel på jobbet i Nine og det i SKAT?
Louise starter ud med et stort grin. ”Huha, der er mange forskelle. Det er som to forskellige planeter. Skatteforvaltningen er en bureaukratisk og politik organisation. Et stort politisk styre med en masse papirskubberi og altid en krise at slukke. Hvor jeg er i dag, er der en stor nærhed. Vi er omkring 100 ansatte, så det er selvfølgelig også lettere at være agil i en mindre virksomhed. Jeg er vild med, at vi i Nine har stor interaktion med kunderne og tør stille udfordrende spørgsmål til opgaverne. Og også tør lade opgaver gå, hvis vi ikke er den rigtige leverandør. Det er derfor jeg valgte Nine – et konsulenthus, der er ordentlige og har en høj integritet.
Jeg retter mig på stolen, tager lidt mere hvidvin og spørger ind til Louises hverdag. Hvordan kan du mærke det i hverdagen? Louise overvejer sit svar og siger med glimt i øjet: ”Den største fordel er, at vi har en god arbejdsenergi hos Nine, og at der er kort vej fra medarbejder til chef. Jeg er gået fra at være en brik i et politisk magtspil, hvor mere kontrol er ’godt’ til at være en del af en helhed, hvor nærhed og det hele mennesket er i fokus!”
Jeg kommer med det jeg er – og det er godt nok
Louise er meget reflekterende og bruger en blomstret lille notesbog til at skrive sine tanker i. Hun fortæller mig, at hun bruger den til ideer og til at sætte de ting i spil, som hun ønsker at huske og tænke over. I midten af sine 30’ere fandt Louise en ro i at tro på, at det, hun kommer med til en virksomhed, er godt nok.
”Min mand siger tit til mig, at jeg skal passe på ikke at gøre mændene bange”. Louise stopper op og tager en tår af hvidvinen. ”Men jeg tør godt være ’the odd one out’ – med høje hæle og blomstrede, flagrende kjoler. Jeg kommer med det jeg er – og det er godt nok. Mit råd til unge kvindelige ledelsesaspiranter er, at de skal gøre op med sig selv, om de tør at skille sig ud. Det er ikke altid let. Der foregår et magtspil i enhver virksomhed, og du skal kende det og turde spille magtspillet. Min holdning er, at vi som ledere skal give plads til at være et helt menneske! Så det handler i høj grad om at balancere det maskuline og det feminine i vores måde at lede på og drive virksomheden frem på.”
Med hjerte og hjerne
På den hårde måde har Louise lært at sætte gode rammer op for at lykkes og stadig have det godt. Så hun kan arbejde med både hjerne og hjerte. Hun fortæller ærligt ”Da min datter blev født, arbejdede jeg solen sort. Hvert sekund skulle bruges til noget, udrette noget, gøre en forskel. Der kom en launch af et kæmpe projekt, som lå midt i min ferie … så jeg forsøgte at være to steder på EN gang. Jeg mindes, at jeg græd hele vejen hjem i flyet, efter at have afbrudt ferien, og endte med at tage taxaen fra lufthavnen til det forkerte sted. Der besluttede jeg, at ingen forfremmelse eller anerkendelse er det værd. Jeg har derfor gjort det til min mærkesag at kæmpe for en ny rollemodel for ledere – at en god karriere ikke er på bekostning af din familie. Du kan godt få børn, være en god mor og samtidig skabe en god karriere. Ledelse er uddelegering og viden om, at du ikke er uundværlig!”
Louise får et stolt blik i øjnene, når hun fortæller om sine kolleger hos Nine, og hvordan de er super dygtige, og de sammen har skabt en tillidsfuld kultur. Jeg bliver nysgerrig på, hvordan hun helt konkret er medskaber af dette arbejdsmiljø. Louise fortæller ”Jeg har så meget tillid til, at mine medarbejdere kan løse opgaven, så jeg siger til dem, at de ikke kan få fat på mig, når jeg er på ferie.” Louise griner og fortsætter”Haha … nej selvfølgelig kan de skrive, hvis det brænder på – men i modsætning til andre chefer, der siger ’I kan altid fange mig i min ferie’, så værdsætter jeg at slippe tøjlerne og ikke lade mig fange af arbejdet på min ferie. Det giver også plads til at lade andre vokse få det større ansvar.”
Vi drikker det sidste hvidvin og giver hinanden et kæmpe knus, før vi skilles. Taknemmelige for at have haft tid til at reflektere over livet, karrieren og netværket sammen.
Louise Sparf-Bruun om CURIE
”Der er en gigantisk værdi i at bruge tid med mennesker, der bringer perspektiv ind på dit professionelle og private liv. For bare fem år siden havde jeg ikke tænkt det ind i min hverdag – men det at mødes med et fast interval og få sparringer er virkelig godt. Du behøver ikke at være ens med de mennesker, du er i netværk med, men du skal være på bølgelængde! For så er det muligt at opnå den tryghed, der skal til for at kunne dele op- og nedturene. Det synes jeg, vi har i CURIE, og det lærer jeg virkelig meget af.”